PKD – מחלת כליות פולציסטיות בחתולים

Polycystic Kidney Disease PKD – מחלת כליות ציסטיות

ד"ר הילה פרבר-וייסמן, וטרינרית, ד"ר טל מאייר, וטרינר.
מרפאת דוליטל לחיות מחמד, וטרינר בכפר סבא.

מחלת הכליות הציסטיות היא מחלה גנטית מולדת של חתולים. החתולים נולדים עם ציסטות בכליות המכילות בדרך כלל נוזל שקוף צהבהב.
מדובר במחלה שהיא בלתי הפיכה ופרוגרסיבית, שהולכת ומתדרדרת עם הזמן. למחלה רקע תורשתי והיא מופיעה על פי רוב בחתולים פרסיים והימלאיה, אך נמצאה גם בגזעי חתולים נוספים וגם בחתולים מעורבים.
כבר בלידתם לחתלתולים יש כליות שאינן נורמליות, אך על פי רוב סימני המחלה מתפתחים בגילאי 3-10 כאשר הציסטות הופכות גדולות ורבות יותר. הבעיה העיקרית המחלה היא שהציסטות משתלטות על רקמת הכליה, הרקמה הנורמלית הולכת ופוחתת ותפקודי הכליה נפגעים עד לכדי כשל כליה כאשר פעילות הכליה אינה מספקת לצרכי הגוף.

סימני המחלה:
כשל כליה ו-PKD מאופיינים לרוב בעליה משמעותית בשתיה והשתנה. ייתכנו גם שינויים בהרגלי מתן השתן כמו אי מתן שתן, שתן דמי, שתן מחוץ לארגז, חוסר תיאבון, דיכאון, עייפות, אובדן משקל, שלשולים והקאות, הפרעות נוירולוגיות, אנמיה והרעה במצב הפרווה.

אבחון:
בבדיקה גופנית של הוטרינר יתגלה לרוב במישוש של הבטן כליות גדולות, אירגולריות ולעיתים כואבות, בנוסף ייתכנו כיבים ופצעים בפה ועל הלשון, התייבשות ועוד.
אבחון כשל הכליה מבוצע על פי רוב באמצעות בדיקת שתן – שתראה שהשתן מאוד דליל (מראה על הפרעה בתפקוד הכליה בריכוז שתן)
בבדיקת דם תופיע ירידה בתפקודי הכליה שתתבטא בעליה בחומרים אותם הכליה בדרך כלל מפנה (תוצרי פירוק של חלבון לרוב).
כשל כליות יכול לנבוע מגורמים רבים, לכן על מנת לאבחון באופן ספציפי את מחלת הכליות הציסטיות – PKD, יש צורך בבדיקת אולטרסאונד שתאשר נוכחות של ציסטות בכליות.

כליה שמאל של חתול חולה PKD

כליה ימין של חתול חולה PKD

טיפול:
טיפול ספציפי לציסטות אינו אפשרי לרוב, כיוון שיתכנו ציסטות רבות מאוד וקטנות מאוד ומשום כך אין טעם בהסרתן בניתוח.
הטיפול מתמקד בטיפול לכשל כליות כרוני.

טיפול בכשל כליות:

  • נוזלים – מתן נוזלים במתן תוך ורידי או תת עורי במטרה לטפל בהתייבשות הכרונית ממנה סובל החתול ולדלל את ריכוז הרעלים בדם (שעולה כיוון שהכליה אינה מסלקת אותם – סוג של דיאליזה).
  • מאותה סיבה מומלץ לתת מזון רטוב מקופסאות שימורים שמכיל יותר נוזלים ופעמים רבות הוא גם טעים יותר וניתן בכך גם לעודד את החתול להמשיך ולאכול.
  • מזון – תפקיד הכליה בין היתר לסלק תוצרי פירוק של חלבונים. כאשר תפקודי הכליות ירודים, מצטברים חומרים רעילים אלו בגוף. משום כך מומלץ להעביר את החתול למזון שהוא דל בחלבון (ומכיל חלבון איכותי) על מנת להפחית את ייצור חומרים רעילים אלו.
  • תרופות הקושרות זרחן שמצטבר במקרים של פגיעה כלייתית, על מנת להפחית את כמותו בדם.
  • תרופות מונעות בחילה והקאות יכולות להקל על התסמינים ולעודד אכילה
  • במקרים של יתר לחץ דם ניתן לטפל גם בתרופות המיועדות להפחתת לחץ דם.
  • הכליות מפרישות חומרים המעודדים ייצור דם. בכשל כליות פוחת גם ייצור תאי הדם ותיתכן אנמיה. במצב זה ניתן לטפל במתן הורמונים שמעודדים ייצור דם במח העצם.

מניעה:
לא ניתן למנוע את התפתחות המחלה בחתולים נשאים, אך בהחלט ניתן להימנע מהורשתה לדור הבא, כלומר להימנע מהרבעה של חתולים החולים במחלה או נושאים את הגנים למחלה. כל חתול המועמד  להרבעה צריך להיבדק באמצעות אולטרסאונד על מנת להבטיח כי מבנה הכליות שלו תקין ולכן לבצע בדיקות דם לגילוי ה-DNA  הפגום.
את בדיקות הדם ניתן לבצע גם כחלק מבדיקות קניה של חתולים מגזעים מועדים.

לסיכום:
מדובר במחלה תורשתית שאיננה מדבקת! למחלה אין טיפול ספציפי, אלא טיפול תומך במצבים של כשל כליות כאשר הוא מתפתח. ניתן להכחיד את המחלה ע"י הימנעות מהרבעה של חתולים נשאים ומודעות למחלה.

למידע נוסף, בדיקה, טיפול וייעוץ בנושא PKD – מחלת כליות ציסטיות בחתולים, אנא צרו קשר עם המרפאה ונשמח לעזור
מרפאת דוליטל לחיות מחמד
וטרינר בכפר-סבא
תל חי 31, כפר סבא
077-4406645
http://www.mayer-vet.com



תתי עמודים

ליצירת קשר ב- whatsapp

ליצירת קשר

צרו איתנו קשר