סיבוכים ובעיות רפואיות אצל כלבים וחתולים שמנים

סיכונים בריאותיים אצל כלבים וחתולים שמנים

ד"ר טל מאייר, וטרינר, מרפאת דוליטל בכפ"ס

כמו אצל אנשים, כלבים וחתולים ש"סוחבים" משקל עודף מעמיסים דרישות נוספות על איברים שונים של גופם. כאשר אנו מעמיסים ביתר על האיברים, עלולות לפרוץ מחלות שונות ואף מוות.

הסיכונים הבריאותיים כתוצאה מהשמנת יתר הם רציניים ביותר וכל בעלי הכלבים והחתולים צריכים להכיר אותם.

במאמר זה אספתי את גורמי הסיכון הנפוצים ביותר וחילקתי אותם לכלבים וחתולים:

סכרת:

כלבים – אחד הסיבוכים הנפוצים ביותר להשמנת יתר אצל כלבים הוא התפתחות של סכרת. השמנת יתר גורמת להפרשה מוגברת של אינסולין כתוצאה מרמות גבוהות של גלוקוז בדם (אצל כלבים שמנים).
אינסולין נצרך יותר גם בגלל שיש יותר רקמה (שומן). כאשר צריכת האינסולין גבוהה מיכולת הגוף לייצר אותו מתפתחת מחלת הסכרת. בנוסף, כאשר תאי הלבלב שמייצרים אינסולין עובדים ללא הפסקה הם עלולים "להישרף", וגם זה מוביל לסכרת.

חתולים –  גם אצל חתולים השמנת יתר מעלה מאוד את הסיכון לחלות בסכרת. חתולים שמנים נמצאים בסיכון של פי 2 עד פי 4 לפתח סכרת מחתול רזה/נורמלי. המנגנון אצל חתולים דומה לזה אצל כלבים.

נזק למפרקים, עצמות וגידים:

כלבים – מחקרים מראים שבערך 25% (רבע) מהכלבים עם השמנת יתר מפתחים בעיות מפרקים רציניות. העצמות, המפרקים, השרירים, הרצועות והגידים עובדים כולם יחד ע"מ ליצור תנועה אפקטיבית וחלקה. נשיאה של משקל עודף עלול לפגום בכל אחד מהמרכיבים.
דלקת מפרקים היא מצב נפוץ אצל כלבים שמנים, ובכלבים עם בעיות אגן מדובר על החרפה משמעותית של הבעיה הקיימת.

מתח יתר של הרצועות  שנגרם ע"י משקל עודף עלול לגרום לקריעה שלהן. הדוגמא הנפוצה ביותר היא קריעה של הרצועה הצולבת בברך (CCLR). קרע כזה מצריך לרוב ניתוח תיקון של הרצועה.

גזעי כלבים מסויימים, כמו למשל: תחש, בוקסר, בולדוג, פאג, פקינז וגזעים נוספים, נוטים לפתח פריצת דיסק עקב משקל עודף שמפעיל עומס על עמוד השדרה שלהם. מצב זה הוא מסכן חיים ומצריך טיפול חירומי ולפעמים אף ניתוח עמוד שדרה!

חתולים –  חתולים שמנים סובלים הרבה יותר (פי 3-5) מבעיות של צליעה וארטריטיס (דלקת מפרקים) מאשר חתולים במשקל אופטימלי.
הסיבה לכך היא המשקל העודף שנאלץ השלד לשאת. הבעיה חמורה בעיקר בזמן שהחתול קופץ או נוחת– אז העומס על המפרקים אדיר.

בעיות לב ויתר לחץ דם:

כמו אצל בני אדם, כלבים וחתולים שמנים עלולים לסבול מעליה בלחץ הדם.
הלב נאלץ לעבוד קשה יותר, שכן הוא צריך להזרים דם לרקמות נוספות והעומס עליו גובר. עומס זה עלול גם להוביל למחלת לב.

קשיי נשימה:

אצל בעלי חיים שמנים הריאות אינן יכולות לפעול בצורה תקינה. עודף השומן בתוך חלל בית החזה מפריע להתרחבות של הריאות. עודף השומן בחלל הבטן גורם ללחץ של איברי הבטן על הדיאפרגמה (השרירים שמפרידים בין הבטן לבית החזה) וזה גורם לכך שיהיה פחות מקום בבית החזה להתרחבות הריאות בזמן שאיפה.
כמובן שעודף הרקמות (שומן) מצריך במקביל מאמץ של הריאות לספק את החמצן הדרוש – מה שגורם לבעיות נשימה.

המצב חמור בעיקר אצל מי שיש לו כבר ממילא בעיות נשימה- כמו למשל כלבים או חתולים פחוסי פנים (ברכיוצפאלים) או כלבים וחתולים עם מחלות ריאה שונות.

ירידה בסיבולת:

כלבים שמנים הם בעלי סיבולת נמוכה יותר. נשיאת כל המשקל העודף מצריך מאמץ של הלב, השרירים והנשימה.

חוסר סבילות לחום ומכות חום:

שומן הוא חומר מבודד מצויין. זה טוב אם אתה דב קוטב, אבל בחום של מדינת ישראל מדובר במצב מסכן חיים ממש! כלבים וחתולים שמנים מתקשים להיפתר מחום ועלולים לסבול ממכות חום!

גם בנושא זה סובלים פחוסי הפנים יותר מאחרים מאחר וגם כך קשה להם לנשום ולהלחית והם מועדים יותר מכולם לסבול ממכות חום. חשוב לזכור – מכת חום מסכנת חיים!

פגיעה בכבד – כבד שומני

חתולים – הכבד יודע לאחסן שומן. אצל חתולים שמנים נוצר מצב של עודף שומן בכבד – מצב שנקרא "השתמנות כבד" והוא נפוץ מאוד. כבד שומני עלול לגרום לפגיעה בתפקוד הכבד.
כבד שומני עלול לגרום לסכנת חיים במידה וחתול שמן מפסיק לאכול מסיבה כלשהי, מאבד משקל או בסטרס.

כלבים – גם אצל כלבים הכבד מאחסן שומן.  המצב דומה מאוד למצב אצל חתולים, אך בעיות של כבד שומני פחות נפוצות אצל כלבים לעומת חתולים.

סיכון גבוה בהרדמה או בניתוח:

כפי שציינתי קודם, הלב והריאות נאלצים לעבוד קשה הרבה יותר אצל כלבים וחתולים שמנים. הדבר חשוב במיוחד בעת הרדמה – אז העומס הרב עלול להוביל לקשיים בחמצון הרקמות, הזרמת הדם ואף לדום לב!
בנוסף, הרבה מחומרי ההרדמה נוטים להצטבר ברקמה השומנית, לכן יש צורך להשתמש ביותר חומרי הרדמה ע"מ להגיע לריכוז יעיל בעת ניתוח, ובנוסף התאוששות מהרדמה הינה ארוכה יותר מאחר ורקמה השומן משחררת את חומרי ההרדמה לאט לאט בחזרה לדם.
סיכון נוסף – חומרי הרדמה רבים ותרופות נוספות מפורקים ומסולקים ע"י הכבד. כבד פגוע עלול להפריע לתהליך ולכן תהליך ההחלמה עלול להיות ארוך יותר בצורה משמעותית!

הצטברות שומן הופכת ניתוחים לקשים יותר ממספר סיבות: ראשית, קשה יותר לראות ולמצוא את האיבר אותו מחפשים בעת הניתוח עקב השומן הרב שמסתיר. שנית, השומן מפריע לעבודה והופך את הניתוח לארוך יותר ומסוכן יותר.

רוב הוטרינרים נאלצים להיזהר הרבה יותר בעת הרדמה או ניתוח של כלבים וחתולים שמנים וזו גם הסיבה לכך שניתוחים אלו עולים יותר בדר"כ.

בעיות בהתרבות:

חתולות וכלבות שמנות נוטות לסבול מבעיות בעת ההמלטה יותר מאשר חתולות וכלבות במשקל אופטימלי. במקרים אלו בהם הגורים תקועים וההמלטה לא מתבצעת באופן תקין יש צורך בהתערבות וטרינרית להמלטה. לעיתים ההתערבות היא ידנית בלבד ולעיתים יש צורך בניתוח קיסרי ע"מ להציל את הגורים והאם!

דיסטוקיה (עצירת המלטה) היא מצב מסכן חיים לגורים ואף לאם!

בעיות עיכול:

כלבים שמנים נוטים לסבול מעצירות ואף מגזים הרבה יותר מכלבים אחרים. זה כמובן לא נעים לכלב, אך גם מאוד לא נעים לבעליו…

ירידה בתפקוד מערכת החיסון:

השמנת יתר בכלבים נמצאה קשורה לירידה בחיסוניות לנגיפים ואף לחיידקים! זיהומים של חיידק סלמונלה או נגיף הכלבלבת נמצאו חריפים יותר אצל כלבים שמנים מאשר אצל אחרים.
הסיבה לירידה בחיסוניות איננה ברורה ונחקרת בימים אלו.

בעיות עור ופרווה:

כלבים – הסיכון לפתח מחלות עור ופרווה עולה בכלבים עם השמנת יתר. אצל כלבים הסובלים מהשמנת יתר העור מפריש יותר שומן ואף סוגים שונים של שומן.
בנוסף – עודף שומן גורם ל"קפלים" של שומן, בין הקפלים האלה יש לחות גבוה, טמפ' גבוהה מה שיותר מקום מצויין להתפתחות של זיהומי עור.

חתולים – חתולים שמנים נוטים לסבול פי שתיים מבעיות עור שאינן על רקע אלרגי!
עור יבש ופתיתי ואקנה של חתולים הן 2 הבעיות הנפוצות ביותר אצל חתולים שמנים.
חשוב לזכור שחתולים הסובלים מהשמנת יתר לא תמיד מגיעים לכל מקום בגופם ע"י ליקוק וניקוי עצמי – דבר שעלול לגרום לבעיות עור נוספות!

עליה בשכיחות של סרטן:

הקשר בין השמנת יתר להתפתחות סוגי סרטן מסויימים אינו לגמרי ברור, אך ישנם מחקרים שמצאו עליה בשכיחות סרטן בשלפוחית השתן ומחקרים אחרים שמצאו עליה בשכיחות סרטן העטינים אצל כלבות שמנות.

ירידה באיכות החיים ובאורך החיים:

מכל מה שכבר נכתב פה זה כבר די ברור שהבריאות של כלבים וחתולים נפגעת עקב השמנת יתר, בנוסף נפגעים גם היכולת לשחק, לנקות את עצמם וכו'.
כלבים וחתולים שמנים מתים בגיל צעיר יותר מאשר כלבים וחתולים במשקל תקין!

ברור למדי שהשומן העודף אינו מוסיף בריאות לכלבים וחתולים, לכן בפעם הבאה כשהם באים אלינו עם העיניים החומות הגדולות ומבקשים חטיף או מייללים יללה חמודה שמשמעותה "תן לי קצת טונה", תחשבו טוב טוב אם כדאי לתת חטיף נוסף, תסרבו ותגידו לעצמכם ולהם "אני עושה את זה לטובתך", וזה יהיה נכון!

למידע נוסף, בדיקה וייעוץ בנושא השמנת יתר, אנא צרו קשר עם המרפאה ונשמח לעזור

מרפאת דוליטל לחיות מחמד

תל חי 31, כפר סבא

077-4406645

http://www.mayer-vet.com



תתי עמודים

ליצירת קשר ב- whatsapp

ליצירת קשר

צרו איתנו קשר