מזל טוב! או בעצם בשעה טובה…
אתם בוודאי שואלים את עצמכן מה יהיה עכשיו? מה עם החתול? האם נצטרך להיפטר ממנו? אז התשובה היא ממש לא! המידע הבא נועד להסביר מעט על המחלה וכיצד ניתן למנוע אותה, מידע נוסף ניתן לקבל אצל הוטרינר.
טוקסופלזמה (או השם המלא טוקסופלזמה גונדי) הינו טפיל חד תאי המדבק אצל בעלים חיים בעלי דם חם (עופות ויונקים). הטפיל מסוגל לעבור את השלייה ולגרום מומים לעובר ואף להפלה אצל נשים הרות ומכאן חשיבותו.
חתולים הינם המאכסן הסופי של טפיל הטוקסופלזמה ואצלם ההדבקה מתבצעת לרוב בתאי מערכת העיכול, שם מתבצעת רביה מינית ושחרור של אואוציסטות (צורה לא בשלה דמויית ביצים) לתוך מערכת העיכול עם הצואה.
לאחר יציאת האואוציסטות בצואה יש פרק זמן שבין 1-5 ימים שבו האואוציסטות עוברות ספורולציה (הבשלה) עד שהן הופכות פעילות ומדבקות.
הפרשת האואוציסטות נמשכת מספר שבועות בלבד לאחר ההדבקה בחתול, אולם לאחר יציאתן לסביבה הן עמידות לרוב חומרי הניקוי ויכולות לשרוד תקופות ארוכות.
אצל שאר בעלי החיים (כולל האדם) שאינם מאכסן סופי אכילה של האואוציסטות גורמת הדבקה ברקמות אחרות, בעיקר שרירים ומח. אולם מאחר והטפיל אינו יכול להתרבות, נוצרות ציסטות ברקמות שעלולות לגרום לכאב וסימני מחלה, כמו כן ישנו מעבר דרך השיליה והדבקת עוברים.
כאשר החתול אוכל רקמות אלו, למשל בשר לא מבושל ישנה הדבקה של מערכת העיכול והמשך המעגל. הגורם העיקרי להדבקת חתולים הינו אכילת בשר לא מבושל או טרף חי.
ביונקים אחרים כולל האדם ההדבקה קורת לרוב עקב אכילת בשר לא מבושל, אכילת פירות וירקות לא שטופים או בליעת אואוציסטות מצואת החתול כאשר לא מקפידים של שטיפת ידיים ומזון.
סימני המחלה בבעלי חיים – אלו סימנים לא ספציפיים הכוללים חום, חוסר תאבון וחולשה, סימנים נוספים עלולים להופיע בתלות במקום בו הגיע הטפיל (עיניים, ריאות, לב, מערכת העיכול, מערכת העצבים כליות וכו').
אבחון:
הוטרינר ייקח דם למדידת רמות נוגדנים, בדיקה זו תיתן תשובה אמינה לגבי הדבקה (אולם חשוב לזכור שנוגדנים נשארים זמן רב גם לאחר סיום הפרשת הטפיל).
טיפול:
אנטיביוטיקה בשם קלינדמיצין הינה התרופה המועדת לטיפול.
מניעה:
· יש למנוע אכילת בשר ועצמות לא מבושלות, ולמנוע נבירה בזבל. חתולים שיוצאים חופשי עלולים להידבק ע"י אכילת טרף – רצוי למנוע מהחתול לצאת בתקופת ההריון.
· יש לנקות את ארגז החול כל יום ע"מ למנוע הבשלה של האואוציסטות, וכן מומלץ להשתמש בכפפות.
· יש לשטוף פירות וירקות לפני האכילה וכמובן ידיים.
· לסיום – בשורה טובה לנשים – תנו לבעל לנקות את ארגז החול בתקופת ההריון (ותגידו שזו הוראה מהוטרינר…)
חשוב לזכור שהחתול הוא לא הגורם העיקרי להעברת המחלה, הדבקה עקב ליטוף כמעט איננה קיימת וכנ"ל הדבקה ע"י נשיכות או שריטות.
רוב ההדבקות בארץ ובעולם הן עקב בליעת מזון נגוע או מזוהם ואי שמירה על הגיינה ולא הדבקה מחתולים!
חתולים בעלי נוגדנים חיוביים נחשבים מוגנים מהדבקה חוזרת ולכן מסכנים פחות את בעליהן מאשר חתולים שליליים.