מחלות לב בכלבים וכשל לב

ישנן מספר מחלות לב אצל כלבים, אולם מחלות הלב הנפוצות ביותר נובעות מנזק למסתמי הלב או לחולשה של שריר הלב.

כלב עם הגדלת לב

בניגוד לבני אדם, "התקפי לב" אינם נפוצים בכלבים. כלבים סובלים אינם סובלים משקיעה של שומן וכולסטרול בכלי הדם, אלא מבעיות בהן הלב אינו מצליח לדחוף את הדם לאיברים השונים.

הלב הוא למעשה משאבה שדוחפת את דם לכל הגוף 24 שעות ביממה על מנת לאפשר לחמצן ומזון להגיע למח ולשאר האיברים. בלב ישנם מסתמים בין העליות לחדרים ובין החדרים לעורקים אשר נפתחים ונסגרים עם פעולת הלב. כאשר הוטרינר מקשיב ללב בעזרת סטטוסקופ הוא למעשה מקשיב לפעולת המסתמים ולזרימת הדם התקינה דרכם.

כאשר ישנה בעיה במסתמים ייוצר מעין קול רשרוש בעת מעבר הדם דרכם, לקול זה אנו קוראים "רשרוש לבבי".

את מחלת הלב יאבחן הוטרינר בשלב הראשון כרשרוש בלב או קצב לב לא סדיר. משמעות שלב זה אינה בהכרח מחלה קשה, אלא זרימה מערבולתית בלב, אולם לאחר אבחון ראשוני מומלץ לבצע אבחון וטרינרי לבבי מקיף, ע"מ למצוא את הגורם לבעיה ולהחליט על טיפול (במידת הצורך).

לצורך האבחון ישתמש הוטרינר באמצעים כגון: בדיקות דם, א.ק.ג, צילומי רנטגן של בית החזה וכן אולטרסאונד ללב.

"כשל לב" הוא המונח בו הוטרינרים משתמשים ע"מ לתאר מצב בו הלב אינו מצליח לדחוף ביעלות את הדם לאיברים השונים וזקוק לעזרה. המשמעות אינה שהלב הולך להיעצר כל רגע, אלא שהדם אינו מגיע ליעדו ולכן בעיה זו מצריכה טיפול וטרינרי דחוף!

כשל לב חריף עלול להוביל למוות במידה ואינו מטופל!

א.ק.ג של כלב

הסימנים האופייניים לכשל לבבי הינם חולשה, קשיי נשימה וקולות נשימה מוגברים, שיעולים, ריריות חיוורות או סגולות (חשוב לבדוק באור יום ולא באור חדר) וירידה בסיבולת למאמץ.

סימני מקדימים למחלות לב בכלבים וחתולים:

בכלב – שיעול בהתרגשות או במאמץ, ו/או ירידה בסבולת למאמץ עם קושי ניכר יותר במאמץ ממושך, גם אם איננו קיצוני. לרוב לכלב לא תהיה בעיה לקפוץ על ספה או אל תוך רכב או לעלות גרם מדרגות אחד, אבל כן תהיה בעיה להתמיד לאורך זמן במסלול הטיול היומי (הארוך יותר), גם אם מהירות ההליכה מתונה ולאו דווקא גבוהה.

בחתול: קשה יותר לזהות מחלת לב כי אין שיעול וגם אין נסיון למאמץ ממושך אלא לכל היותר לספרינטים. לכן ברוב המקרים המחלה אכן תזוהה ע"י הבעלים רק כשיתפתח כבר כשל לב, ומה שמאד אפייני אז זה דווקא דיספנאה = קשיי נשימה (על רקע נוזלים בחלל החזה= pleural effusion) והרבה פחות מכך – טאכיפנאה = עליה בקצב הנשימה.

טיפול – תלוי בחומרת המחלה. בכשל לב חריף יש לאשפז את הכלב בהשגחה עם תרופות וחמצן. במצבים קלים יותר ייתן הוטרינר טיפול תרופתי דרך הפה. חשוב לדעת שהטיפול במחלות לב, כמו אצל בני אדם, הוא לכל חיי הכלב.

חשוב לזכור – מדובר במחלה אשר לקוב אין לנו דרך לרפא, אבל ניתן בעזרת הטיפול להקל על הכלב, להקטין את העומס על הלב ולאפשר לכלב איכות חיים טובה.



תתי עמודים

ליצירת קשר ב- whatsapp

ליצירת קשר

צרו איתנו קשר