חינוך לצרכים
חינוך גורים לעשיית צרכים במקום מותר באופן חיובי ונכון
ד"ר טל מאייר, וטרינר
הרעיון המרכזי הוא ללמד את הכלב/ה לעשות צרכים במקום הנכון (עבורכם) ולהימנע מעשיית צרכים בכל הבית. דרושה כמובן סבלנות רבה, בעיקר אם הגור צעיר מאוד, ובכל מקרה לא מדובר על זבנג וגמרנו, אלא על עבודה קשה במשך מספר שבועות.
מה לא לעשות!
בעבר היה נהוג להכות את הכלב (וגם ילדים…), אך היום יודעים שהדבר אינו מלמד את הכלב (מלבד לימוד פחד מאדם /יד /אובייקט מסוים). דבר נוסף שהיו ממליצים בעבר היה להכניס את האף של הכלב לתוך הצרכים – המחשבה הייתה שזה לא יהיה לו נעים אז הוא לא יעשה בבית… כמובן שמדובר בשטות מוחלטת שבעצם גרמה לגור לעשות קישור בין שני גירויים סמוכים וללמוד שהשילוב של הבעלים + עשיית צרכים מוביל לכאב או חוסר נעימות – מה למד מזה הכלב? להימנע מעשיית צרכים בנוכחות בעליו.
בעצם לא רק שלא לימדנו אותו לעשות בחוץ בטיול, אלא להיפך! גם אם הבעלים יוציאו את הכלב לטיול ארוך וימתינו בסבלנות עד שיעשה צרכים – הכלב יימנע מעשיית הצרכים לידם ויתאפק, אך יעשה מייד כשישוחרר בבית בתום הטיול…
אוקיי, אז הבנו מה לא לעשות, וכל זאת מה כן לעשות?
ראשית כדאי להבין שגורים, כמו תינוקות, עושים צרכים במספר מצבים עיקריים: לאחר שינה ארוכה, לאחר אכילה / שתיה, לאחר פעילות גופנית, משחק וכו'. הסימן המקדים לעשיית צרכים יהיה לרוב רחרוח של הרצפה או האדמה במקום בו הוא מתכוון לעשות צרכים.
חשוב לזכור שגורים צעירים מתקשים לשלוט בצרכים וצריכים לעשותם לעיתים תכופות – לכן כדאי להוציא אותם כל 2-3 שעות לטיול (גם בלילה…), עם הזמן והגדילה ניתן להגדיל את המרווח בין הטיולים עד 8-10 שעות בכלב בוגר.
חשוב לזכור: גור צעיר שעדיין לא סיים את סדרת החיסונים עלול להיות חשוף להדבקות במחלות אם הוא יוצא החוצה, ולכן יש להוציאו אך ורק לאזור נקי סמוך לבית, עם אדמה או דשא שכלבים אחרים אינם מגיעים אליו. מומלץ לחזור לאותו מקום בו הוא עשה צרכים בפעם הקודמת – כך שנשאר ריח הצרכים במקום. אם משתמשים בעיתונים כדאי להשאיר חתיכת עיתון עם ריח הצרכים על ערימת העיתונים הנקיים.
חשוב מאוד! כאשר הכלב עושה צרכים במקום מותר – לעודד אותו במילה טובה, חיבוק, ליטוף ואף בחטיף טעים.
הערה חשובה: למרות החשש מהדבקה במחלות מדבקות, הגיל הקריטי שבו הכלב מתחיל לגלות את העולם הוא בדיוק בזמן החיסונים (גיל חודשיים עד ארבעה חודשים), לכן מאלפים ומטפלי התנהגות ממליצים להוציא את הגור בצורה מבוקרת בתקופה זו, להכיר לו את הסביבה ולהכיר לו כלבים אחרים (כמובן שמטופלים ומחוסנים), ע"מ למנוע בעיות חרדה ובעיות התנהגות בהמשך.
בכל בעיה או קושי ניתן ומומלץ להתייעץ עם הוטרינר או עם מאלף.
תתי עמודים
- המלצות לטיפולים שגרתיים לכלבים וחתולים
- גור חתולים חדש בבית
- טיפול בחתלתול נטוש
- כלבלב חדש בבית
- דלקת ריאות בחתולים
- למה כלבים אוכלים דשא?
- המלצות לטיפול ואבחון כלבים וחתולים קשישים
- מחלת שרטת החתול – Cat Scratch Disease
- כיסוי סיליקון לציפורני חתולים
- הריון בכלבות – אבחון וטיפול
- התעללות ברהיטים ע"י חתולים
- אבחון וטיפול בכלבים וחתולים גריאטריים
- בעיות צרכים בבית בכלבים
- בניית בטחון עצמי לכלב
- כוויות חום בכפות רגליים של כלבים
- איך מבדילים בין גור חתולים זכר לגורה נקבה?
- חינוך לצרכים
- חרדות נטישה ובעיות התנהגות
- כללי התנהגות בסיסיים עם כלב חדש בבית
- מידע בנושא אילוף גורים